Schema ve Data Markup

Kaan Ersoy
2 min readJul 28, 2020

--

Büyük çoğunluktaki web geliştiriciler hazırladıkları web sitelerinde HTML etiketlerini kullanırlar. Fakat bu HTML etiketleri kendi içerikleri hakkında hiçbir bilgiyi site dışına çıkartmazlar. Arama motorları bu sebepten dolayı WEB sayfasını bulmakta ve gerekli kategorilere ayırmakta güçlük çeker.

Schema WEB geliştiricilere sağladığı özellikler ile WEB sitesi gerekli kategorilere ayrılıyor. WEB geliştiricilerinin görünmez bir şekilde siteye yerleştirebilecekleri kelime öbekleri sayesinde arama motorlarının siteleri ayrıştırması çok daha kolay hale geliyor.

Schema Nasıl Yazılır?

Her veri dilinde olduğu gibi Schema’nın da birçok yazım şekli var bunlar: ‘Microdata’, ‘RDFa’ ve ‘JSON-LD’ olmak üzere 3 temel dile ayrılır.

Microdata ile sınıflandırma yaparken ilk olarak ne üstüne bir Data Markup(Veri Etiketleme) yaptığımızı bilmemiz gerekmektedir.

Örneğin şuan bir insanın ne özelliklere sahip olduğuna ve Google’ın bunu nasıl ayrıştırdığına bir göz atalım.

Schema Etiketleri ve Karşımıza Çıkarttığı Sonuç

Yukarıda göründüğü gibi bir Person olarak etiketlediğimiz insanın Data Markup etiketleri yukarıdaki gibi sınıflandırılmaktadır ve böyle tanımlanmaktadır.

Microdata Veri İşaretleme

Peki bunun Microdata dizisinde tanımı nasıldır gelin bir nesnede ona bakalım.

MicroData Lokasyon Veri İşaretleme

Eğer bir yer tanımlamak istiyorsak objemiz aynı yukarıdaki gibi olacaktı.

‘location’ olarak tanımladığımız itemprop adlı property(özellik) bize bu dizi tanımında yer bilgisini verecekti ve bu yerleşkenin ismini ise bu ‘div’ etiketinin içinde name olarak tanımladık. ‘content’ isimli özelliğimiz ise bize bu yerleşkenin adını verecek o da gördüğünüz gibi tanımlanmış.

Link olarak tanımladığımız etiket ise bu yerleşkenin açık bir sitesini verecek bu özellik ise bir Wikipedia başlığına tanımlanmış Google’da eğer ki ‘Chicago Symphony Center’ diye aratacak olur isek karşımıza bu Wikipedia yazısı çıkacaktı.

Aynı şekilde bir ‘meta’ etiketi de tanımlanmış bu etiket ise bize ‘itemprop’ özelliğinde yazdığı üzere bize bir adres veriyor. Arama sonucumuzda bu tanımlamanın sonucunda arama motoru bize bir harita konumu verecekti.

Kısaca Schema ve etiketleri ayrıcalığı ile nasıl bir arama sonucu elde ettiğimizi ve arama motorlarının bize bunu nasıl sınıflandırıp karşımıza çıkarttığını gördük ve Veri İşaretleme işleminin nasıl gerçekleştiğini beraber inceledik.

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Sağlıcakla Kalın.

--

--